Logo

LC life

váš zdravý

životní styl

lclife

Blog

Chutné pomazánky nejen ke svačině

Také neustále přemýšlíte, jak obměnit tradiční svačiny, aby obsahovaly co nejvíce zdravých ingrediencí a zároveň chutnaly? Nebojte se do kuchyně pustit něco nového! Na své si přijdou milovníci lososa, červené řepy či exotického avokáda

Lososová pomazánka

Postup přípravy: Uzeného lososa natrhejte na kousky. Kopr nasekejte najemno. Poté utřete se všemi surovinami. Podávejte s tmavým semínkovým chlebem z kokosové mouky.

příprava: 10 minut

Suroviny (pro 4–5 osob):

  • 300 g uzeného lososa
  • 100 g krémového čerstvého sýra (Lučina)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • 1 snítka kopru
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Pomazánka z červené řepy se sýrem feta

Postup přípravy: Nastrouhejte červenou řepu a oloupané vejce do mísy. Přidejte prolisovaný česnek, sýr feta, olej, tymián a šťávu z citrónu. Vše promíchejte. Přidejte sůl. Podávejte se světlým chlebem z mandlové a kokosové mouky.

příprava: 10 minut

Suroviny (pro 4–5 osob):

  • 300 g předvařené červené řepy
  • 100 g sýru feta
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce vařené natvrdo
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • sůl

Avokádová pomazánka

Postup přípravy: Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, oloupejte ho a dužninu pomocí vidličky rozmělněte. Přidejte sýr nastrouhaný najemno, zakysanou smetanu, mascarpone, prolisovaný česnek šťávy z limetky. Přidejte sůl a čerstvě namletý pepř. Všechny suroviny vymíchejte do hladka, a pokud bude potřeba osolte podle chuti. Podávejte s tmavým semínkovým chlebem z kokosové mouky/ se světlým chlebem z mandlové a kokosové mouky. Dozdobte dle chuti, např: uzeným lososem, cherry rajčátkem, rukolou. mouky.

příprava: 10 minut

Suroviny (pro 4–5 osob):

  • 2 zralá avokáda
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce mascarpone
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • (gorgonzola, niva)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička šťávy z limetky
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Květáková pizza

Proč si například neudělat na večeři třeba pizzu?

Pizza nemusí nutně znamenat nezdravý pokrm s přebytečnými kaloriemi a případné porušení zdravého životního stylu. Možná jste do dnešního dne netušili, že výbornou pizzu si můžete udělat i z květáku. Někteří z Vás namítnou, že nejsou příznivci květáku, a není divu. Květák je výbornou košťálovou zeleninou do kuchyně, protože díky své jemné chuti se dá úspěšně použít do různých pokrmů.

Proč jíst květák? Květák je výborný zdroj vitamínů (skupiny B (B1, B2, B3, B6 a kyseliny listové), C, K a E), minerálů a stopových prvků (vápník, hořčíku, fosforu, draslíku a manganu). Množství tuku, které obsahuje, je minimální a příjem bílkovin, vlákniny a omega 3 esenciálních olejů je velmi vysoký.

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 190 °C. Květák umyjte, rozdělte na růžičky a uvařte do měkka v hrnci s vodou. Vodu slijte, květák nechte vychladnout. Květák vyždímejte, přemístěte do mixéru a rozmixujte ho spolu s česnekem. Následně přidejte všechny ostatní suroviny na těsto a mixujte, dokud se směs nespojí.

Směs klaďte pomocí lžičky na plech vyložený pečícím papírem. Můžete udělat jednu velkou obdélníkovou pizzu nebo udělat 2 kulaté. Na lžíci olivového oleje zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Poté přidejte protlak a opékejte asi 2 minuty. Přidejte nakrájená cherry rajčátka a nechte omáčku 5 minut provařit. Omáčku ochuťte solí, pepřem, oreganem a čerstvou bazalkou.

Omáčku rovnoměrně natřete na pizzu/pizzy a pečte při 180 až 190 °C cca 20 minut. Pizzu/pizzy vyndejte z trouby a navrstvěte na ně cokoliv, po čem touží Vaše chuťové buňky. Poté dejte na dalších 10 minut do trouby.

příprava: 10 minut / vaření: 1 hodina

Suroviny (pro 4 osoby):

na těsto

  • 1 květák
  • 1 vejce
  • 40 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 ½ lžičky oregana
  • 1 lžička olivového oleje

omáčka

  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ bílé cibule
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička oregana
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • čerstvá bazalka

obloha

Přidejte sýr (mozzarella, parmazán, kozí sýr aj.), slaninu, šunku, restované žampiony či cuketu, plátky rajčat, olivy, tuňáka, kousky masa, kapary.

Špagetová dýně zapečená s mletým hovězím masem

Zajímavý druh dýně, který dostal svůj název podle toho, že po upečení či uvaření se dužina rozpadá na vlákna podobná špagetám. Dnes si ji zapečeme s mletým masem, příště můžete její dužinu použít místo těstovinové přílohy a přidat třeba maso s omáčkou nebo restovanou zeleninu.

Špagetovou dýni z velké části tvoří voda a dále pak vláknina. Vláknina je úžasná v tom, že napomáhá v trávení. Kromě toho v ní nalezneme i řadu dalších důležitých vitamínů a minerálů, zejména vitamín B1, B2, C, hořčík, draslík či železo. Další výhodou dýně i to, že napomáhá odbourávat tuky. V dýni se totiž nachází enzym, který v našem organismu pomáhá štěpit tuky (lipolytický enzym). Proto není divu, že se tato oblíbená zelenina používá pro různé druhy diet.

Postup přípravy:

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotku nakrájenou najemno. Přidejte česnek, a ještě 2 až 3 minuty restujte. Přidejte mleté hovězí maso a 5 minut restujte. Poté přidejte rajčatové pyré, osolte, ochuťte pepřem, italským kořením a nechte probublávat 5 až 8 minut.

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni podélně rozříznete a pomocí polévkové lžíce z ní vydlabejte semínka. Vnitřní část dýně potřete olivovým olejem, osolte a rozříznutou částí vložte na plech vyloženým pečícím papírem na pečení. Poté vložte dýni do trouby a pečte 30 až 45 minut, dokud vnitřek dýně nezměkne. Vidličkou vytrhávejte vlákna připomínající špagety, pokud je dýně dostatečně upečená, vlákna se pohybem vidličky oddělí sama.

Takto vytvořené špagety vložte do velké mísy, ke kterým přidejte směs sýrů (ricotta, parmezán) a promíchejte. Vzniklou směs vložte zpátky do dýně, překryjte masovou náplní a nakrájenou mozzarellou a nechte zapéct dalších 10 až 15 minut v troubě, dokud se mozzarella nerozpustí.

příprava: 20 minut / vaření: 55 minut

Suroviny (pro 4–5 osob):

  • 1 středně velkou špagetovou dýni
  • 4 lžičky olivového oleje
  • mořská sůl

masová vrstva:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 250 g rajčatového pyré
  • ½ lžičky mořské soli
  • ⅛ lžičky černého pepře (nebo více, pokud máte rádi pikantní)
  • 1 lžička italského koření

sýrová vrstva:

  • ⅔ šálku ricotta
  • ⅓ šálku strouhaného parmezánu
  • ⅔ šálku sýru mozzarella

Krém z červené řepy s kešu smetanou

Hustá a vydatná polévka, kterou můžete jíst horkou i studenou.

Máme tu podzim, období viróz a chřipek, takže je načase posilovat imunitu. Všichni víme, že nám pomůže citrón, ale proč nesáhnout po osvědčeném zdroji vitamínů, kterou je červená řepa.

Když se řekne červená řepa, mnoho z nás si představí červené kousky v kyselém nálevu ze školní jídelny. Červená řepa představuje mnohem více než jen špatné vzpomínky ze školní jídelny. O červené řepě je známo, že díky své zásaditosti má schopnost velice dobře potlačovat viry, bakterie. Navíc je považována za důležitý antioxidant. Červená řepa je obrovský zdroj vitamínu C, selenu, kyseliny listové a draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy.

Jednoduchým a zdravým receptem je právě polévka z červené řepy.

Postup přípravy:

Řepu vařte v tlakovém hrnci v osolené vodě 45-50 minut nebo použijte vakuovanou červenou řepu.
V hrnci opékejte na olivovém oleji asi 2 minuty cibuli, pak lehce osolte a opepřete, přidejte bobkový list, tymián a hřebíček. Počkejte, až se koření rozvoní a cibule změkne, pak přilijte zeleninový vývar. Přidejte vařenou řepu, provařte asi 10 minut a postupně rozmixujte s pomocí tyčového mixéru na hladký krém (při mixování horké polévky zvyšujte výkon mixéru pomalu). Polévku dochuťte solí.

Na kešu smetanu vložte do mixéru kešu ořechy, polévkovou lžíci citrónové šťávy, špetku himalájské soli a cca 100 ml vody. Vše rozmixujte do krémové konzistence.

Polévku servírujte s kešu smetanou, praženými dýňovými semínky a výhonky z červené řepy.

příprava: 10 minut / vaření: 1 hodina

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 400 g červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule (nasekaná)
  • sůl
  • barevný pepř
  • 4 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • 1 l zeleninového vývaru

na ozdobení

  • bazalka nebo hrst dýňových semínek (opražená)
  • hrst výhonků z červené řepy

na kešu smetanu

  • hrst kešu ořechů
  • 1 lžíce citrónové šťávy
    (vymačkaná z citrónu)
  • himalájská sůl

Produkty naší značky LC life jsou zaměřeny na zdravý životní styl
Low-Carb stravování.

© 2019 LC LIFE    |    Všechna práva vyhrazena   
webdesign by karkulin